YOUR MESSAGE. OUR PURPOSE.

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Z-sukupolvi – sen eläjän sanoin

Hei! Olen Henkka ja suoritan Perho Liiketalousopistossa toista vuottani ja opiskelen siellä toimisto- ja markkinointipuolta, mutta meillä on myös ollut asiakaspalvelua. Täytin maaliskuussa 18 vuotta ja odotan kesää innolla.

Minun opintoihin kuuluu, joka vuosi tehdä kahden kuukauden työssäoppiminen eli kolmessa vuodessa sitä kertyy huimat puoli vuotta. Päädyin tänne, koska Helsinking:in mainostoimisto haluaa ymmärtää minun sukupolvea enemmän, että he pystyvät paremmin markkinoida Helsinking:in asiakkaita varten. Kirjoitan tässä muiden töiden ohessa blogia Angelian nettisivulle ja tuon kirjoituksissa esiin nuorten tämän hetkisiä ns “hot topic” aiheisia trendejä.

Haluan ensimmäiseksi paneutua tähän Z-sukupolveen, koska kuulun itse siihen polveen ja se voisi antaa vielä joitain arvokkaita näkökulmia tähän koko asiaan.

Angelian blogista löytyy myös toinen Z-sukupolvi blogi postaus  “Miksi sinun pitäisi markkinoida Z-sukupolvelle?”, jossa on myös todella hyvää tietoa minun sukupolvestani!     

Lähdetäänpäs tarkastelemaan näitä asioita minun kantilta.

Miten älylaitteet hallitsevat Z-sukupolven elämää?

Telkkarit ja tietokoneet ovat olleet ihan tuttuja, jo syntymästä asti mutta itse älypuhelimet tulivat minun elämääni noin kolmannella luokalla ja mitä silloin pystyi tekemään älypuhelimella on aika kaukana tämän päiväisestä. Älylaitteet ovat vaikeuttaneet keskittymistä entisestään, koska aina miltei joka tilanteessa pystyy turvautumaan siihen laitteeseen edellyttäen, että siinä on virtaa. Onhan se jonkin verran auttanut meidän ikäisiä verkostoitumaan, koska muistan kun ennen pyydeltiin Facebookissa kaveriksi vaikka ei edes ollut ikinä nähnyt kyseistä henkilöä. Sitten välillä ihmeteltiin, jos sattumalta nähtiin niin että “eiks me tunneta jostain?” ja sitten sitä kautta oppi tuntemaan ihan livenäkin. Omasta mielestäni älylaitteista on enemmän hyötyä, kuin haittaa.

Miksi juuri YouTubea katsotaan niin paljon?

YouTubea on vain yksinkertaisesti vaivatonta käyttää, sieltä löytää vaikka mitä sisältöä ja siellä ei käy aika tylsäksi nopeasti. Sitten on myös syynä se, että nuoret ovat kännykällä aika paljon ja siitä on sitten helppo vain avata YouTube, eikä vaan hypätä telkkarin ääreen ja alkaa sitten miettiä mitä sieltä voisi katsoa. Suomen kasvanut YouTube skene on tuonut myös paljon valinnanvaraa niin lapsille, kuin nuorille löytää kivaa katsottavaa ja vielä suomeksi. Tuntuu, että sisältöä vain paranee paranemistaan vuosi vuodelta ja tulee uusia YouTubettajia. 

Mainonta Z-sukupolvelle

Eniten mainoksia minulla tulee vastaan YouTubessa, Instagramissa ja nykyään sovelluksessa nimeltä Snapchat. Telkkarista tulee vielä joskus vastaan mainoksia mutta, en ole yleensä sitä juuri silloin katsomassa. Silloin, kun sieltä tulee minun ohjelma niin katson sen yleensä jälkikäteen Katsomosta tai Ruudusta. YouTubessa mainokset eivät ole kivoja, koska ne viivästyttävät videon katsomista, mutta jos tulee, joku oikeasti hauska mainos tai esimerkiksi leffamainos niin silloin yleensä katson sen. Snapchatissa ja Instagramissa on sitten myös paljon helpompi sivuuttaa niitä mainoksia, koska Instagramissa pystyy scrollata vain ohi ja Snapchatissa pystyy myös ohittamaan mainoksen heti kun se iskee ruudulle. Tykkään kyllä jakaa Snapchatissa ja tägätä Instagramissa niitä hauskoja mainoksia kavereille.

Olenko kokenut internetin varjopuolia?

Itselläni ei ole henkilökohtaisia kokemuksia internet-kiusaamisesta, enkä ole itsekkään ikinä mitään sellaista tehnyt. Se on kyllä valitettavaa, että sellaista tapahtuu mutta minun kaveripiirissäni ei ole koskaan tullut vastaan mitään sellaista. Jos olemme laittaneet kaverista, jonkun huonon kuvan sosiaaliseen mediaan niin kyllä se on sitten poistettu jos kaveri ei ole pitänyt siitä. Olen kyllä kuullut kaveripiirini ulkopuolelta juttuja, joistain kuvanlevitystapauksista, mutta en sen paremmin ole tutustunut niihin asioihin. Minusta nämä nettikiusausasiat jäävät aika samanlailla piiloon, kuin ihan koulussa tapahtuvat kiusaus tapaukset ja niihin pitäisi puuttua paremmin.

Minun rahankulutus tällä hetkellä ja tulevaisuudessa?

Olen juuri täyttänyt 18 vuotta ja jos mietin tällä hetkellä rahankulutusta, niin ei kyllä hirveästi säästöön mitään jää ja kaikki raha vaan palaa. Kaveripiirissänikin osa kavereistani ei osaa yhtään säästää. Pitäisi alkaa harjoitella rahan budjetointia niin osaisi silloin paremmin hallita rahankäyttöä ja jäisi vielä säästöönkin rahaa. Jos alan miettimään rahankulutusta, vaikka 10 vuoden päähän niin toivon, että olisin silloin paljon säästeliäämpi kuin nyt olen. 10 vuoden päästä rahani menevät varmaan vuokran/oman asunnon maksuihin, ruokaostoksiin yms. Silloin toivottavasti säästän rahaa ulkomaanreissuihin ja muihin kivoihin asioihin, mitkä tuntuvat silloin hyviltä rahankäyttökohteilta.

Keväisin terveisin

Henkka

Trainee / Helsinking

Leave a Reply