YOUR MESSAGE. OUR PURPOSE.

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Sisältöstrategian avulla kohti sisältömarkkinointimenestystä

Haluaisitko tehdä sisällöstäsi parempaa, koukuttavampaa ja tavoitteellisempaa? Jos vastaus on kyllä, olet lukemassa oikeaa artikkelia.

Ei ole turhaa alleviivata, kuinka paljon sisältöä nykyään on. Sitä on paljon, tarkoitan siis todella paljon! Olemme tämän vuoksi oppineet selaamaan uudella tavalla sosiaalista mediaa. Alussa selailu oli rauhallista ja jokainen julkaisu herätti mielenkiinnon. Oltiin kiinnostuneita kavereiden aamupaloista tai uusista lenkkiharrastuksista. Nyt swaippaus muistuttaa enemmänkin pikajuoksua ja vain koukuttavat sisällöt saavat huomiomme, muut julkaisut välähtävät verkkokalvollamme sekunnin sadasosan.

Huomioarvo on kuumaa valuttaa

Monet yritykset haluavat olla mukana sisältömarkkinoinnissa. Sisällön tekeminen ei kuitenkaan takaa mitään. Ihmisiä on vaikea saada kiinnostumaan tai keskittymään. Harvoin edes jaksetaan lukea artikkelia loppuun asti (olitko esimerkiksi juuri katsomassa sähköpostiasi?). Huomioarvo on nykyään kuumaa valuttaa. Sisältöä on turha tehdä, jos se ei tue yrityksen tavoitteita tai asiakkaan kiinnostusta.

“Lähes jokainen brändi on tehnyt sisältöä tekemisen vuoksi, mutta tyhjä sisältö ei tavoita asiakkaita. Brändien on satsattava jatkossa parempiin sisältöihin.”, totesi Åkestam Holstin luova johtaja Magnus Jakobsson 20.02.18 Marmain haastattelussa.

Kulutamme päivästä paljon aikaa eri sisältöjen parissa; puhelimella, tabletilla tai läppärillä. Yritykset haluavat näkyä siellä missä ihmiset ovat.

”Sisältö on hyvää, jos kohderyhmä kiinnostuu siitä.”

Aloita kysymällä miksi

Sisältömarkkinointi ei ole kuitenkaan uusi asia. Ensimmäistä sisältömarkkinointia oli jo Amerikassa 1800-luvun lopulla. John Deere julkaisi vuonna 1885 neuvoja ja tietoja sisältävän lehden The Furrow:n. Lehti ei painanut pelkkiä mainoksia yrityksestä, vaan se antoi arvokasta lisäarvoa kuluttajille. Lehti loi tuotemerkin ja kuluttajien välille luottamuksen ja riippuvuuden asiantuntijaneuvojen kautta.

Aikakausilehtiin ja elokuviin sisältöä on tuotettu kauan ja suunnitelmallisesti. Hyvän sisällön taustalla on hyvä sisältöstrategia eli suunnitelmallisuutta, tavoitteita ja aikatauluja. Hyvä strategia aloittaa kysymällä miksi? Miksi ja kelle yritys haluaa tehdä sisältöä? Miksi se haluaa olla tietyillä kanavilla? Miksi valitaan kuvat, videot tai teksti? Alustoille julkaisu on tehty helpoksi, mutta taustalla on oltava kovaa työtä ja suunnitelmallisuutta, jos haluaa sisällön olevan koukuttavaa ja kiinnostavaa – aidosti.

Millainen on hyvä sisältöstrategia?

Se on vahvasti kytköksissä yrityksen strategiaan. Sisältöstrategia auttaa koko tiimiä ymmärtämään sisällön tavoitteita, merkitystä ja kohderyhmää. Tiimiläiset ikään kuin katsovat taloa samalta seinältä, jolloin asia nähdään samoin. Hyvä sisältöstrategia hahmottaa tarkoin kohderyhmän maailmankuvaa ja ajatusmaailmaa. Kuka hän on? Mistä hän pitää? Mitkä ovat hänen henkilökohtaiset unelmansa ja tavoitteensa? Yritys ei tuota sisältöä itselleen, vaan sitä tuotetaan kohderyhmälle.

”Sisältöstrategia on kuin raide. Se ohjaa oikeaan suuntaan, jolloin sisällön tavoite saavutetaan.”

Sisältöstrategian avulla saadaan luotua selkeät tavoitteet sisältömarkkinoinnille. Tavoitteet tulee valita harkitusti ja realistisesti, pitäen mielessä muun markkinoinnin. Tavoitteiden ollessa selkeät, voi antaa ideoiden ja luovuuden lentää. Sisältöstrategia on kuin raide. Se ohjaa oikeaan suuntaan, jolloin sisällön tavoite saavutetaan. Tavoitteet tukevat sisällön tuotantoa ja tavoitteiden avulla pystytään mittaamaan sisällön toimivuutta.

Hyvälläkään sisältöstrategialla ei tee mitään, jos sitä ei hyödynnetä. Loppujen lopuksi analysointi, arviointi sekä mittaaminen kertovat sisällön toimivuudesta. On arvioitava omaa toimintaa, analysoitava kohderyhmän kiinnostusta ja mitattava tuloksia. Kohderyhmä tietää parhaiten, kokivatko he sisällön merkitykselliseksi, viihdyttäväksi tai kiinnostavaksi? Kehityksen ja parannusten avulla voi tehdä vieläkin parempaa sisältöä!

Sisältöstrategia helpottaa sisällöntuotantoa ja antaa ohjeita. Julkaisuja tehdessä on helppo miettiä sekä kohderyhmää, että tavoitteita ja samalla punainen lanka pysyy. Sen jälkeen on mielikuvitus vain rajana!

 

Content Designer trainee, 

Julia Arko

@julperoinen

julia.arko

 

Lähteet:

https://trackmaven.com/blog/history-of-content-marketing/

https://www.marmai.fi/uutiset/suomalaiset-jaivat-ulos-maailman-luovimpien-mainosten-listalta-akestam-holst-nappasi-kaksi-paikkaa-6702632?utm_source=Marmai_Uutiskirje&utm_medium=email&utm_campaign=Marmai_Uutiskirje

Leave a Reply