YOUR MESSAGE. OUR PURPOSE.

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Gen Z- Nuorten yhteydenpito – “Sähköposti alkaa olla jo aika vanhahtava käsite”

Haluan tässä postauksessa kertoa, missä ja millä tavoin nuoret pitävät yhteyttä toisiinsa. Pidätkö sinä tarpeeksi yhteyttä kavereihesi?

Millä tavoin nuoret pitävät yhteyttä toisiinsa?

Nuoret ovat olleet jo pitkään kyllästyneitä tekstiviesteihin ja itse en edes muista milloin viimeksi olen lähettänyt kaverilleni tekstarin. Tämä johtuu siitä, että on tullut ja jatkossakin tulee uusia tapoja pitää yhteyttä. Nuorten yhteydenpito tapahtuu pääasiassa Snapchat-sovelluksen kautta viestitellen ja joskus soittaen. Puhelinnumeroiden tallentelu on vähentynyt ainakin itselläni ja kavereillani todella paljon, koska ei vain yksinkertaisesti jaksa, eikä ole tarvetta sille. Kännykällä soitetaan vain kiireellisessä tilanteessa, kun halutaan saada yhteys mahdollisimman nopeasti. Kännykällä soittamisen kynnys on noussut ja välillä tuntuu, että on parempi laittaa vain viesti eikä häiritä soitolla.           

Mikä on somessa suosituin kanava nuorten keskuudessa?

Nuorten keskuudessa ehdottomasti somen suosituin kanava on Snapchat, jota melkein jokainen nuori käyttää viestittelyyn. Omalta osaltani Snapchatin käyttö on johtanut siihen, etten enää tallenna numeroita kännykkääni, vaan viestittelen vain Snapchatin kautta. Nykyään mainokset ovat alkaneet lisääntymään Snapchatissä ja en itse pidä yhtään siitä. Snapchatin käyttö ei ole ainakaan vielä vähenemässä, ainakaan itse en ole tällaista huomannut, mutta sekin päivä vielä tulee. Snapchatissa on myös sellainen toiminto,kun joka päivä viestittelee jonkun tietyn käyttäjän kanssa, niin teille muodustuu streak. Eli ne päivät näkyy monta päivää olette viestitelleet putkeen. Ennen se ärsytti todella paljon kun se viestittelyputki katkesi ja streak lähti, mutta tänä päivänä ei enää niinkään. Snapchat on myös tuonut ainakin minulle uusia tuttavuuksia ja joskus sitä kautta on myös päässyt ihan tuikituntemattomien kemuihin.

Miten koulussa pidetään yhteyttä oppilaiden ja opettajien välillä?

Whatsapp on alkanut siirtymään jo vanhemmalle väelle ja nuoret eivät käytä sitä enään samalla tavalla kuin ennen. Itse käytin Whatsappia eniten vuosina 2014, 2015 ja 2016, mutta sen jälkeen käyttö on ollut enemmänkin vanhemmille viestittelyä. Yleisin yhteydenpito tapa ainakin meidän koulussa on Whatsapp. Siellä meillä on koko luokka samassa Whatsapp-ryhmässä opettajan kera ja siellä on helppo puhua kouluun koskevista aiheista. Tässä Whatsapp-ryhmässä saa vielä nopeammin vastauksen, kuin vaikka Wilmassa, jossa kestää helposti jopa päiviä.

Omia ajatuksiani sähköpostista

Sähköposti alkaa olla jo aika vanhahtava käsite. Omasta mielestäni sähköpostia pitäisi jollain tasolla muuttaa joko niin, että sen tilalle tulee täysin uusi tapa tai sitten sähköpostia osittain paranneltaisiin. Itse en käytä sähköpostia miltei lainkaan, johtuen siitä, ettei ole hirveästi tarvetta käyttää. Itse en niin hirveästi tykkää viestitellä sähköpostilla ja se on jotenkin hidastakin. 

Missä itse näen kavereita?

Vietin ennen enemmän aikaa pelaten kavereiden kanssa, mutta nykyään pelaaminen ei enää maistu samalla tavalla kuin ennen, joten aikaa menee nykyään enemmän ulkona kavereiden kanssa urheillen, kaupoissa käyden ja välillä viikonloppuisin baareissa. Aikaa vietän myös kavereiden luona, mutta kuitenkin eniten ulkona. Koulussakin näkee kavereita ja se on tosi hyvä juttu, kun luokallakin on hyviä kavereita joiden kanssa voi viettää aikaa koulun ulkopuolellakin.

 

Tässä on tutkimus vuodelta 2015 Amerikkalaisista nuorista siitä, että missä he näkevät kavereitaan

 

Tästä vielä yhteenvetona tekstin avainasiat korvan taakse:

 

  • Suosituin some nuorten keskuudessa on Snapchat
  • Whatsapp on yhä enemmän läsnä koulu käytössä
  • Nuoret viettävät paljon aikaa ulkona ja kavereilla kylässä
  • Sähköpostin käyttö on suurelle osalle nuorista vieras käsite
  • Nuoret pyrkii ensin saamaan kiinni some:n viestintä mahdollisuuksilla sitten vasta soittamalla

 

 Lähteet:

http://www.pewinternet.org/2015/08/06/chapter-2-how-teens-hang-out-and-stay-in-touch-with-their-closest-friends/

Kesäisin terveisin!

Henkka

Trainee / Helsinking

Leave a Reply