YOUR MESSAGE. OUR PURPOSE.

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Gen Z ja digitaaliset maksutavat – “käteisessäkin on omat viehätyksensä”

Tällä kertaa haluan kertoa uusista viileistä maksutavoista, joita minä ja kaverini käytämme. Tässä postauksessa haluan antaa vaihtoehtoja maksamiseen ja kertoa myös, miten maailmalla maksetaan.

Mitä erilaisia digitaalisia maksutapoja on tullut nuorison keskuuteen?

Kavereideni keskuuteen uusiksi digitaalisiksi maksutavoiksi ovat tulleet MobilePay ja Apple Pay.
MobilePay käy helposti silloin, kun pitäisi maksaa  velat tai vaikka lainata rahaa kaverille, eikä ole käteistä. Tämä on myös siitä syystä hyvä, jos sattuu jäämään kortti himaan, niin voi maksaa myös lähimaksulla käyttäen MobilePay:tä. Apple Pay on vain ja ainoastaan Apple-käyttäjille ja monet kaverit, joilla on Applen kännykkä käyttävät tätä appia. Apple Pay:tä kaverit käyttävät kassallamaksamiseen.

Miten digitaalinen maksaminen on helpottanut minun elämääni ?

Silloin, kun minulla ei ole ollut käteistä, niin se on helpottanut siinä, että minun ei tarvitse mennä nostamaan vaan voin vain kätevästi lähettää rahasumman. Kaikilla kavereillani ei ole vielä käytössä digitaalisia maksuvälineitä, mutta toivottavasti hekin kohta ymmärtävät niiden helppouden. Digitaaliset maksutavat ovat myös omalla tavallaan cooleja, ja ne ketkä niitä ovat ruvenneet käyttämään myös kertovat siitä, että haluaa kokeilla uusia asioita ja toimintatapoja –  se on coolia. 

Johtomaat digitaalisen rahan siirtämisessä

  1. Kanada
  2. Ruotsi
  3. Iso-Britannia
  4. Ranska
  5. Usa
  6. Kiina
  7. Australia
  8. Saksa
  9. Japani
  10. Venäjä

Eri maiden digitaalisia maksuvälineitä

Kiinassa on Alibaba groupin tekemä mobiilisovellus nimeltä Alipay. Alipay sovellukseen kuuluvat liikkeet, palvelut, verkkokaupat ja maksaminen, jotka sisältyvät kaikki samaan sovellukseen. Alipayn kautta näkee myös missä eri liikkeet sijaitsevat, ruoan tilaaminen käy käden käänteessä ja sen avulla pystyy myös katsomaan vaikka elokuvan alkamisajan.

Ruotsista taas löytyy yritys nimeltä Trustly, joka on verkkopankkimaksujen tarjoaja. Se on levinnyt Euroopassa 29 eri maahan ja se löytyy myös Suomesta, jossa se on joidenkin nettikasinojen käytössä. Trustly toimii siten, että kun Trustly valitaan verkkokaupassa maksutavaksi niin seuraavaksi asiakas valitsee pankin jolta raha siirretään. Pankin valitsemisen jälkeen pitää tunnistautua Trustlyyn pankkitunnuksilla ja sitten valita tili, mistä maksu otetaan. Tilin valinnan jälkeen, palaa asiakas takaisin sivulle missä ikinä olikaan ja maksu lähti suoraan pankkitililtä. Suomalaisyrityksen Bankify:n mobiilisovellus Blinky on myös uusi ja helppo tapa, joka auttaa jakamaan kuluja, vaikka perheen kesken ja tehdä tällä tavalla rahan hallinnasta helpompaa.

Miten tulevaisuudessa tullaan maksamaan?

Tämmöisiä kysymyksiä on aina kiva kelailla ja arvuutella mitä saattaisi tulla tapahtumaan tulevaisuudessa. Kuitenkin koko ajan ollaan siirtymässä pois käteisen käytöstä ja tulee lisää vaihtoehtoja maksamiseen. Eli digitaalinen maksaminen yleistyy kokoajan ja pitää pysyä ajan hermoilla. Mielestäni kaikki maksut tulee tulevaisuudessa tapahtumaan digitaalisena, mutta toivon , ettei käteinen kuitenkaan katoaisi ihan kokonaan, koska siinäkin on oma viehätyksensä.Two people in elegant shirts brainstorming over a sheet of paper near two laptops

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lähteet:

https://www.worldatlas.com/articles/which-are-the-world-s-most-cashless-countries.html

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/129186/Opinnaytetyo_KasperVainikka.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 

Henkka

Trainee / Helsinking

 

 

Leave a Reply